Tuesday, February 15, 2011

Tabah Dan Redha...

Salam Maulidur-Rasul untuk semua. Semoga hari ini membawa keberkatan untuk kita semua.

Sekian lama tak bersiaran di blog nih, macam-macam yang tak terduga dah berlaku kepada saya. Maybe ramai readers yang dah baca status di Facebook saya yang agak mandom lately nih. Mesti ramai yang tertanya-tanya. Mungkin ada jugak yang dah mendapat jawapannya. Hari ini saya diberi kekuatan untuk menzahirkannya di dalam blog ini sebagai rujukan dan kenangan.

~ Bismillahirrahmannirrahim ~

Musibah dan dugaan dariNya melanda saya dan suami. Dalam pada keriangan dan kesyukuran menerima rezeki zuriat dariNya, dalam sekelip mata turut diberikan ujian untuk kami.

Ceritanya bermula Ahad (13 Feb 2011) lalu, oleh kerana dah berjanji nak bawak anak-anak bersuka-ria di Playland maka kami pun menghabiskan masa di Playland Jusco Tebrau bertemankan ely dan anak-anaknya. Sesudah puas menghabiskan masa di sana, baliklah kami ke sarang masing-masing.

Sepulangnya saya ke rumah, anak-anak pun dah tido, maka saya angkat lah sorang demi sorang masuk rumah. Then saya ke toilet, OMG... I was bleeding!!! The blood was so fresh-red coloured macam darah period. Saya dah menggigil satu badan. Am I losing my baby???? tu je yang terlintas dalam otak saya. Then I made a few calls here and there, asking what should I do. Memang cuak sebab hubby pun takde - offshore, couldn't call him at all. Malam tu saya tak ke mana-mana since the bleeding was stop.

Isnin (14-02-2011), early in the morning I found that I'm still bleeding. Still fresh and red as before. Actually I couldn't sleep well the night before, thinking of what will happened next. So I've decided to go to see my Gynae @ Regency Specialist. My father sent me there then I asked him to go back coz Aina was at school then who will take care of her. I made appoiment but unfortunately, at 10 a.m, the Gynae had an operation to be done. They (still) asked me (eventhough I've told the nurse that I am pregnant and bleeding) to wait until 12.30p.m. OMG... I was alone there and confused.... Then, I drove to the nearby Klinik Wanita & Kanak-Kanak. The doctor checked me and diagnosed something that really out-of-mind. She said that I might be had an ectopic pregnancy with cyst in my womb!!! DANGGGGGG!!!!! Again I was so down... Is it true? But she asked me to go for further check-up with speacialist to confirmed. My UPT Test was clearly positive but she said she couldn't see any sac in my womb, so she thought that its might be an ectopic pregnancy syndrome.

I need to go to my Gynae again to double-checked and confirmed it. I called the hospital and confirmed the very suitable time for me to come, as I'm sick of waiting ALONE!!! The hardest thing is when I have to face it all alone without my dear hubby and that's really make me cry a lots. But luckily, Allah tu maha mendengar lagi maha pengasih... suddenly hubby called, saying that he was onshore to standby for another trip to offshore. Luckily I can talk to him and ask him to come A.S.A.P. Thank you Allah.....

2 p.m : I was there @ the Regency Hospital, waiting for my turn. Thanks to ely, Thanks babe, sebab temankan aku masa tu if not, mesti aku dah meroyan menangis sorang-sorang kat sana, really appreciate that!!!

My turn comes at almost 3 p.m. Telling Dr Thokha about my problem (and complaining about how the staff entertained me). Then he examined me, not only with scan but together with the camera 'inside' me. He confirmed that I had a normal pregnancy. No such thing as the ectopic pregnancy. The 'baby' is still there (as you can see below) :


Can you see the black-spotted there? It is the 'baby' in the right place... Alhamdulillah....


BUT!!!!! Why I am keep on bleeding??? Dr said it is the sign of miscarriage - which is called the Threatened Abortion. I have the sign, but the baby is still there. However in the age of 5wks++ , he couldn't find any heartbeat but he can't confirmed that the 'baby' is gone. Maybe it's too early to detect or maybe it's gone. He gave me an injection to strengthen my womb and prescribed me with the hormone tablets. I had 1 week mc, from yesterday till the next Monday. I need to be totally bed-rest at home, praying for a miracle. Dr advise me not to put on much hope till the next check-up that will be on the next Monday. If there is still no heartbeat and no development of the fetus, so I have to let it go.... So sad.... And I can't help myself to cry over it for the whole night yesterday.

But today, I know, I need to take it positively. If the baby is for me and hub, so it will be there. If not, Allah knows what is the best for us. He definitely knows!!!

Saya harus Tabah dan Redha pada segala ketentuanNya....


Oh ya... Saya tak rasa apa-apa sakit walaupun keep on bleeding tapi malam tadi dan pagi ni, saya ada rasa slightly pain macam rasa time period tu. Dr kata kalo sakit sangat @ keluar darah berketul kena pi hospital... now I'm still waiting for that sign. If not... Let's wait till Monday.

Thank you friends for all your says and doa trough the FB/sms/calls. Really appreciate that... Thank you again....


~ Wassalam ~


**About the Threatened Abortion :



19 comments:

monreo said...

situation ni sama mcm yg ku alami 2 thn yg lepas.. bleeding non-stop masa 8 wks.. dn akhirnya kami redha baby ni bkn kepunyaan kami genap masa 12wks..

nangis?? siapa tak menangiskan.. sbb ku mmg jenis susah nak dpt baby..

tapi Allah tahu apa yang terbaik.. my gynae said maybe baby ni ada problem so dia takmo nyusahkan mak paknya dan dia pegi tinggalkan kami.. ku menangis giler2 dpn doktor tu.. sbb masa tu hubby jauhh..

now setelah hampir 2 tahun berlalu.. ku pregnant kembali.. baru 6wks.. kali ni ku sgt2 fobia.. satu keje pun tak berani nak buat.. mmg ku sgt22 jaga pregnancy kali ni..

apa yg ku boleh nasihatkan doa byk2.. dan yg penting ALLAH tau apa yang DIA rancangkan untuk kita.. k.. be strong and take care dear...

LiAnA said...

alamakkkk... nickname my hubby lak... soriii uwaaa

Sayang.Ibu said...

liana...monreo itu u kah? aahaha.. kompius ai...
tp tulah, skrg pun rs nak nanges je lagik. sayang sangat baby nih walopun baru lg.. tp nk buat mcmmana kan? mesti ada hikmah disebaliknya. semoga ku tabah. so skang u tgh pregnant yer? jaga diri baik2 tau... rehat jer byk2.. :)

cikgu su said...

Intan...
Sama kes masa kak su ngandungkan aiman.
Bleeding ....berhari2
Dr zainab kata tu embrio terkopek sikit dr uterus( bahasa kg) Mmg tanda2 gugur. Dr suruh kak su rehat. Baring. Gerak cma nk g jamban je. Masa tu ading pn x de. Alhamdullilah aiman jadi. Dr mmg ckp 70-30 je. Tapi allah maha mengetahui eh? Doa banyak2.
Srmoga intan n baby sihat.
Insyallah

mamaDhea said...

dulu masa aku preggykan emir pon kerap bleeding babe..

bykkan sabar dan doa ek.. ada hikmah disebalik setiap yg berlaku.. jgn nangis2 sgt tau.. :)

TopsyTurvyMum said...

*hugs*

Take care dear.. Aku doakan yang terbaik buat ko sekeluarga. Sesuatu dugaan yang Allah turunkan ada rahmatNya..InshaAllah.

MarDiah said...

ko pi angkat bebudak tu berat wei... jgn buat kerja berat lagi k.. take care

MarDiah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mirah said...

Intan, moga semuanya selamat. insyaAllah Dia pasti berikan yg terbaik untuk intan sekeluarga. Amin

Sally said...

So sad to hear that..be strong.. jaga diri elok2 jgn buat kerja berat2 no..

saudah said...

Intan, be strong ye dear. Semoga semuanya selamat.

Fid said...

semoga semuanya OK yaaa...
sabaq nooo
aku tak nak komen panjang sebab......

maya amir said...

beb.. aku baru bukak blog ko.. sabar ek beb..aku doakan sumenye akan ok..insya Allah.. meanwhile, pls pls do take greatest care of yourself k..

~ As ~ said...

babe, semoga semua selamat ye...apa pun yg terjadi pasti ada hikmah, kita kena redha, doa byk2. Allah maha mendengar.

Zety Zin said...

Harap2 semuanya ok.... rest banyak2... walau apa pun yang terjadi semuanya telah diatur olehNya.

Sayang.Ibu said...

kak su, harap2 begitulah.. tp apapun jadik, kena redho kann...

sha.. ramai kata gitu, tp bile gynae aku ckp mcm tu, aku pasrah jek laa.. tammo mengharap byk2...huhuhuuuu

TTM.. thank u babe... thank u...

Mar.. slalu aku time preggy lasak jer, xde ape... tp kali nih lain lak.. xpelah maybe aku dah makin tua, x selasak dulu.. hehe

kak sally, thanks.. insyaALlah

thank u kak saudah

fid.. thanks... awat ko x nak komen pjg? :P

maya... thank u, aku skrg duk baring jer sampai lenguh pinggang acik, nasib laaa ado lappy nih, kalo x tak tau ler bosan tahap apa

as.. btol.. insyaAllah, aku harap2 begitu jugak

ZZ.. TQ... Allah maha mengetahui kan...

Normaliza said...

sabar banyak2 ye. pasti ada hikmah disebalik kejadian ni. take care ye, jgn lasak2..

i.s.z.a.n said...

aku dulu 1st pregnancy pun gugur at 12 weeks. Aku nangis masa bleeding kat ofis. memang sedih tapi.....xreti nak cakap.

benda tu belum jadi baby lagi beb. xde nyawa lagi. ko jangan sedih sangat. cuba lagi. ada rezeki ko kang, ada lah. klau xde pun ko dah ada 2 cahayamata. Allah knows best!

Sayang.Ibu said...

thank u normaliza... :)

iszan... sedih kannn... tp tu lah, bila aku pikir2 blk, kena terima semua nih. kalo xde rezeki maknanya Allah dah tetapkan begitu.. after all, bukannya aku x ada zuriat kan... :)