Tuesday, February 22, 2011

KetentuanNya

Siapalah kita untuk menghalang ketentuan dariNya. Dia yang maha mengetahui, apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Saya sudah redha menerima ketentuan itu.

Semalam tarikh keramat untuk saya dan hubby, sampai bila-bila pun mungkin takkan dilupakan. Kita hanya mampu merancang, Allah jua yang menentukan. Semalam saya D&C. Tak rasa apapun.. Sebab dibius. Tak... Saya tak sedih lagik. Tempoh bersedih dah tamat. Saya kan dah redha... Jadi takde timbul lagi soal bersedih... See I'm smiling... :D

Jadi hari ni sambung MC lagik sehingga 3hb Mac. Wahhh... lama sungguh bercuti sakit. Apa nak buat? Bukan saya mintak semua ni jadi kannn... :)

So korang yang ada pengalaman keguguran... cer citer sket apa saya nak buat nih? Berpantang berapa lama? Makan macammana? Perlu makan jamu ke? Jamu apa nak makan? Nak berurut ke tak? Haishhhhh confused sungguh saya. Mak saya pun takde pengalaman bab-bab keguguran nih, dia pun confused macam saya... heheheheeee....




17 comments:

=sz= said...

sorry to hear @ read that :(

insyaAllah semoga ada rezeki utk pregnant akan datang ...

MarDiah said...

Rasanya kalau pantang macam bersalin tu kalau gugur masa baby dah besar. Tapi kalau still a sac, tak kot. Tapi kalau pantang mcm tu pun ada baiknya sbb semua pantang tu untuk pulihkan badan kita back tu normal masa lum ngandung.

monstorious wife said...

Saya gugur pantang 2 minggu je sbb tak sesakit bersalin lagipon tak de jahit apa2 kat bawah tu. Tapi still xminum ais jugak and makan jamu untuk tenaga.

Sally said...

emm sedih pulak akak dengar pasal ni..tapi kenalah redha kan..my neighbour pun kena sama kes mula2 bleeding skit2..pastu trus hilang cmtu jer..cuba lagi next time..sempat lagi untuk tahun ni..akak pun tak tahu pasal pantang ni..cuba tanya cik google..take care ya!

Rizziela said...

Semoga tabah. Mungkin belum ada rezeki.mana tau leplas ni ada rezeki sembula...pasti ada rancangan yg lebih baik yg hanya ALLAH ajer yg tahu

mirah said...

moga intan tabah. Takpe insyaAllah boleh cuba lagi nanti..take care.

Normaliza said...

take care ye... :)

Sayang.Ibu said...

sz.. thanks.. insyaAllah akan berusaha lagi

Mar, tu laaa... sbb blom jadik sgt rasanya tak laaa pantang teruk sgt kannn.. lain laa kalo dah jadik btol.. my MIL pun ckp gitu

Monstorious Wife... hmm.. rasa sama gak laaa ngan saya nih.. pantang 2 mgg then continue pantang ais... :)

kak sally, xpe.. bukan rezeki saya kan.. blh cuba lg insyaAllah. akk take care yer...

rizziela.. btol.. insyaAllah.. semoga ada rezeki lain lps ni. thanks ye

insyaAllah mirah.. saya akan tabah dan berusaha lagi...

normaliza..ok tq yer..

cc said...

takziah kak. sabar ye. mungkin bkn rejeki kali nih. lps nih insyaAllah boleh cuba lg :)

Cts said...

Take care....

Ibu to AqiF n ImraN said...

Salam....takziah ya tapi takpe insya allah ade rezeki lagi nanti. Saya pernah mengalami yg sama..masa tu dah 7/8 weeks...so D&C jugak...since masa tu 1st pregnancy so x pandai sgt bab pantang...cuma yg sy ingat saya jaga pantang makan jer lah...takde lah mcm pantang bersalin...in fact dah lepas 1 week sy boleh jer gi jln2 :) .... not so bad i guess thats why kalau miscarrinage MC cuma 2 weeks jer kan...apa2 pun cikgu has a good rest ok...

LiAnA said...

ku dulu pantang 2 minggu je.. mkn jamu.. pastu panggil org berurut 1 badan.. pulihkan tenaga.. tu je..

Noriszan said...

Yang aku tau, kene sembahyang :). Dulu masa aku gugur aku ingat tak boleh sembahyang. Semoga ko tak melakukan kesilapan macam aku.

ina said...

my dear..insyaAllah nanti akan ada rezeki lain..mungkin ada hikmahnya Allah x panjangkan umur bb di dalam perut kita kan?

Sayang.Ibu said...

CC... thank u dik... insyaAllah ku akan mencuba jaya lagi.. hehehee

Cts.. thanks dear

Ibu aqif & imran.. tulah, kompius kan nak pantang mcmmana.. saya setakat ni mmg pantangkan part makan-minum tak amik yg sejuk2, then nak berurut sikit & ambil supplements saja. Jalan2 tu tak lah rasanya... :)

Liana.. ku ada baca, kalo gugur sebelum janin berusia 90 hari, pantangnya tak lah berat sgt. if lebih 90 hari usia janin... maksudnya dah ada ciri2 manusia, kena pantang mcm org bersalin selama 22 hari (separuh dari tempoh org bersalin).

Iszan, yer aku tau.. sbb aku dah bertanya pd ustazah kt sklh aku. even masa aku bleeding aritu pun, aku solat cumanya masa nak solat tu kena pastikan pakai pad baru (jangan pakai pad yg ada darah). anyway thanks babe for reminding.. :)

Ina.. btol.. pasti ada hikmahnya sbb Allah kan maha mengetahui... semoga lps ni akan ada rezeki utk aku dan hubby... :)

|| sue-imanja || said...

Salam kenal

Sorry to hear that. Kuatkan semangat yer. InsyaAllah ada rezeki lagi pas ni.

Dulu pantang dalam 2 minggu. Makan tu jaga la sket. Yang bisa, sejuk jgnlah ambil. Pastu berurut utk pulihkan tenaga.

rohaadam said...

take care dear! pantang elok2 tau..