Monday, January 3, 2011

Tahun Baru, Mekap baru

Selamat pagi Isnin u ollssss... Hari ni saya bangkit awal, Isnin pertama di tahun baru, hari pertama memulakan kembali kerja, haruslah dengan semangat yang baru kannnn. Tak kira apapun azam yang dah ditanam dalam diri masing-masing... Permulaan tahun baru memang memberi aura yang baru. Eh verapa vanyak kali 'baru' daaaa??? :P

Hari ni saya nak mumbling pasal mekap baru... azam baru??? Azam baru biarlah saya simpan diam-diam. Tak mau sharing ngan u ollsss macam selalu. Biarlah menjadi rahsia saya saja.. :)
Ok.. berbalik kepada mekap baru, saya menambah sesuatu yang baru di dalam koleksi mekap saya.


Loose powder dan loose powder brush baru serta blusher brush baru...
Blusher brush yang bertutup tu adalah lama...



Tengok orang pakai loose powder, acik pun tingin nak pakai. Seumur idop saya bermekap, saya lom pernah beli dan guna loose powder. Saya lebih suka guna compact powder, sebab rasa lebih mudah. Tapi hari tu beberapa hari sebelum tahun baru, hasil godaan partner in crime saya, saya telah membeli The Body Shop loose powder bersama brushnya. Juga tiba-tiba beli blusher brush baru. Saja gedix... yang lama tu pakai buat travel... motif beli baru jangan ditanya.. memang takde motif... iskkkk...

Ermmm... tapi kannnn, untuk saya yang dah terbiasa dengan hasil mekap menggunakan compact powder, saya rasa macam belum berapa best lagik guna loose powder nih. Saya perahsan macam muka tak berapa gebu bila guna loose powder berbanding compact powder. Cuba telek dua gambo nih....



'Model' tak berbayar dengan hasil mekap menggunakan loose powder...


'Model' tak berbayar lagi dengan hasil mekap menggunakan compact powder...


Nampak tak perbezaannya? SA tu kata, guna loose powder lebih nampak natural. Yelahhhh.. apo-apo aje lahhhh.. yang penting mak dah beli, so layan jek laaaaaaaaa. Maybe bila dah biasa nanti, saya suka laaa jugak kannn.. :)

Ok... kiranya masih belum terlewat lagi untuk saya mengucapkan selamat tahun baru kepada u olls semua, pembaca blog picisan perahsan mak nih. Semoga di tahun baru ini, kita menjadi lebih baik dari dahulu... :)

Di akhir entri, saya tempek jua hasil baking pertama 2011... sempena kedatangan mak mertua dan kakak ipo saya sekeluarga ke umah, saya bikin ini untuk minum petang.....


Oreo Cheese Cake...



Vangga tawww ai dapat ajar akak ipo ai yang terer buat kek tu untuk buat cheese cake... heheheheeeeeeeeeee... :P


11 comments:

~ As ~ said...

betullah loose lg nmpak natural dan gebu... nmpak mcm gmbar diedit menjadi 'bloom' gitu...cantik ah.

Nanak said...

oh..oh..kek itu..uhuhuhu...

sisdee said...

mak ttp suka 2 way cake gaks...hahahahhah..penah le pakai loose powder tapi rasa cam tak pakai bedak laks hahahahahha..tp for me dua2 muka hang tu lawo pe...kikiki..tapi mgkin gak alah bisa tegal biasa kots...

cheese kek? tak reti2 pos umah mak ke ahakss.....hahahahha..just kidding babe!!

mamaDhea said...

aku penah pakai loose powder, sama mcm tak pakai bedak jek.. itu yg dimaksudkan natural kots.. hihi..

2 way cake ni senang, mudah dan cepat.. :P

MarDiah said...

Rasanya loose powder tu color nyer darker kot compare dgn compact powder tu. pasal tu nampak gelap sikit.

TopsyTurvyMum said...

2-2 pun comey Nyahh!

aku lagi over nak nampak cun a.k.a cerah..

2-2 aku belasah ekekeke..mula2 compact pastu loose!
tu dulu laa..skang tak dahh..

Madam Bling Bling said...

i pun same jugak, asek beli kat Body Shop, baru ni abes kat set Dream, bau memang best! tapi one of the best is the blusher brush, lembutttt sangat, dabel like!

Sayang.Ibu said...

as... nmpk natural, ya btol tp nmpk gebu aku rs tak sangat... kalo guna compact lebey nmpk gebu

nanak...hhehehehee.. berkenankah? :)

sisdee... ingat mak sorang je rs pakai loose mcm x pakai bedak... nak ciskek, meh laa dtg umah... hahahhaaa

sha, aku rs aku kalo terbgn lmbt nk pi sklh mesti aku x pakai loose powder nih... lmbt nak feeling2 belai muka pakai berus... kekekeeee

err.. mardiah, nmpk gelapkah? actually kaler yg ai amik tu pinky sket... ehehhh

TTM... haku pun rasa nak tempek dedua je, bior nmpk lebih gebussss... kekekekeee... tp sayang pulak bedak byk2 pakai.. :P

MBB (eh dah macam malayan banking berhad lak..hehehehee), ai suka brushes kat BS... harganya x mahal sgt compared to MAC ke BB ke... dan kualitinya pun bagus kannn

MarDiah said...

tak gelap.. tp reddish...

p/s: apa punyer term laa... belasah.

sw33tdarling said...

tiapkali saya pakai loose powder, mesti kuar jerawat.. tak tahu laa salah loose powder atau tersalah brand
Jom Join GA PILIH THEME BLOG

Sayang.Ibu said...

mardiah... hahahhaaa..blasah je laaa noksssssss... :P

sweetdarling... isk, ye ke? tak sesuai kotttt