Wednesday, January 12, 2011

Rutin Berubah...

Dah seminggu berlalu... maksudnya seminggu sudah sekolah bermula macam biasa. Tahun nih, dengan bermulanya sesi persekolahan yang baru, bermula jugaklah rutin kehidupan saya yang baru.

Kalo dulu.... masih boleh bermalas-malasan tiap kali dengo bunyik alarm, masih boleh lagik snoozekan alarm tiga-empat kali, masih boleh melambat-lambatkan pergerakan tiap kali bangun pagi. Tapi sekarang tak boleh lagik. Sekarang dengo jek bunyik alarm, haruslah mak setangkas harimau bangkit dari katil. Walo sedingin manapun suasana ketika itu, jangan ko berangan nak menggeliat sana-sini dalam selimut. Sila sedor diri bahawa masa memang sentiasa mencemburui ko... :P

Kalo dulu, set alarm pukul 5.15 a.m, tapi lagik 5 minit pukul 6 baru sibuk nak bangun... tapi sekarang, alarm wajib diset pukul 5 a.m dan paling lambat pun pukul 5.10 a.m nak kena bangkit... huhuhuuuuu.... padan muka ko Kesiannnnnnn...

Kenapa???? Sebabnyaaa tak lain tak bukan kerana budak kecik kesayangan saya ini....


Dia kan dah mula sekolah sesi pagi, mula pukul 8 a.m. Jadik kenalah bersiap awal-awal dari rumah lagik. Kalo sampai rumah atok dia baru nak bersiap gerenti tak sempat sebab van akan amik dia pukul 7.30 a.m. Lagipun di tadika baru Aina tak disediakan makan waktu rehat, jadik kena laaa prepare bekal untuk dia.. Kata ibu mithali kannnn? Lagipun idola ai yang dekat Parkdale tu tak kesah pun prepare lunch-box untuk anak-anak dia tetiap hari, ai kena laaa buat-buat macho prepare bekal untuk anak ai jugak... Kena laaa mencontohi idola ai tuuuuu... Bila dah kena bangun pagi, wajiblah suruh dia sarapan siap-siap. Takkan nak bior anak pi sekolah perut kosong pulak. Dah ko pun pandai bebelkan anak orang yang tak sarapan kat umah pastu pi sekolah sakit perut lah hape lah... maka takkan laa diri sendiri nak bior anak tak sarapan pi skolah kannn?? Sendirik mau ingat laaaa... :P

Maka rutin hidup saya sekarang adalah,
bangun pukul 5 pagi, prepare sarapan merangkap bekal untuk Aina, yelah saya ni bukannya ada sesiapa yang boleh dikulikan diharapkan untuk buat sarapan setiap hari kannnn... *wink*
Pastu mandi dan solat, kemudian pukul 6 pagi kejutkan cik abang dan Aina jugak. Kejutkan cik abang yang sama hazab ngan nak kejutkan anak sebab telah membuat perjanjian sehidup semati dengannya bahawasanya dia lah yang ditugaskan untuk memandi dan menyiapkan Aina sementara saya ketika itu bermekap sakan menyiapkan diri sendiri. Terpaksa lah cik abang berkorban masa tidurnya jua.. anak i kan anak u jugak kan bangggg???? Jadik redho sajelah untuk sama-sama berkorban jiwa dan raga... :D

Apapun memang kena berterima kasey lah kat abah Aina sebab sudi bekerjasama demi kesejahteraan sejagat (?). Dia jugak kenalah berterima kasey kat Aina, sebab kalo tidak, adalah hazabbbbb untuk bini dia nih nak buat sarapan tetiap hari.. korang ado macam hakak nih bangun kul 5 pagi semata nak buat sarapan??? Hado??? Kahkahkahhhhhhh.... :)) *gelak syaiton untuk diri sendiri*

Maka sekarang nih memang tak boleh tidak, pukul 10 saya dah kena panjat katil, pejamkan mata untuk tido. Sebab saya nih memang macam baby tua tak sedor diri... tido tak boleh kurang, terlebey takpe... :P

Tapi sekarang jam sudah pukul 11.25 p.m saya masih duk menaip entri untuk korang semua nih. Kalo korang tak baca dan tak tinggal jejak.. memang mak sentap *tetibe*.... muakakakkakaaaaaa... Wokehhhhh.... mak nak tido laa babes, nih dah satu jam dua ploh lima minit rugi waktu tido... hahahhahaaaaa.... kejiiiiiiiiiiiiiiiii.... chowwwwwwwwwww..... :D



8 comments:

Crazee Choc's said...

perrhhhh... mmg respect la... saya la ni yg boleh bertahan tak bgn terlalu awal sbb tadika dah prepare food.... kalau tidak.. kita serupa...

Nieza Ishak said...

jangan sentap2 makkkkkkk ... hahahah

haku pun sekarang ni rajin mangun awai tapi bikin bekpes sendiri .. kononnnnn nak diet ...huhuhu. Kiranya kita sama2 sengkang mata walaupun lain negeri yerk . Ko cungcengg ... aku pun cungcenggggg ;)

good luck bebeh .. selamat korbankan tdo .. tahun depan aku pulak merasa takleh nak honeymoon ataih katil lama2 .. suffiya pulak start sekolah ;)

Ealyie said...

...

Zety Zin said...

mak bangun pukul 5.30 tapi bukan sebab nak kena siapkan anak, bukan jugak sebab nak buat breakfast sendiri. tapi sebab nak mengejorkan masa untuk keluar rumah sebelum pukul 6.30 gitu. kalu dak jemmmmmm manjang. adeh.

mamaDhea said...

ekekeke.. sib baik laa kat ofis nyah.. klu tak aku rasa nak gelang guling2 baca entry ko yg manjang laa strike.. :P

aku pon skang bgn awal weih.. tp mmg takdan nak buat sarapan laa.. sib baik kt skool dhea sediakan sarapan pagi.. ada takde, buatkan susu bagi dhea minum on the way pegi kindy jek laa..aku sendiri pon masuk keje kul 7pg.. PA aku kena hantaq aku dulu baru gi hantar dhea plak.. isnin aritu dhea sampai kindy, bangku masih atas meja lagik noks..

maya amir said...

aku bangun kul 5 gak..tapi bukan sbb nak buat bfast, sbb kul 6 mesti kuar umah sbb jalan skudai sgt giler babbb lambat sket buleh jam...itulaa korek lagik tanah sana sini..bengong.. lepas tu dung dang dung dang, aku & anak2 sampai umah balik kul 9 malam..maka, gaya tak nmpk tanah langsung.. nmpk gayanye entry ko ni adalah sesuai utk melepaskan 'kelotihan' ibu2 bekerja bangun awal pagi..heheheh

TopsyTurvyMum said...

la nYahh..sampai kul 11 lebih ko berjaga Nyahh!
aku kul 9.30 dah pengsannn!
Bangun subuh kul 5 pastu tido balik..
haha

Sayang.Ibu said...

marisa, last year gitu laa hakak nyahhh...tadika ada prepare food, tp tadika yg baru ni takde pulak.. so kena laa masak pagi2.

sungguh rajin ko nieza bikin brekpes utk diri sendirik. kalo aku laa, utk diri sendirik kem salammm... baik aku tido... kahkahkahhhh... :P

ely.. apakah? :P

ZZ.. owhhh sesungguhnya bgn pagi sbb nak kejor jalan tammo jem adalah lebey mencabar... tabahkanlah hati.. :)

sha, kalo da ada sedia makan senang kan? :D

aghhhh mayaaaaaa... aku kan kalo lalu jln skudai tu, tengok jln yg dikorek2 tu mesti ckp kt laki aku, kesian org yg duk area cni, mesti hazab nak pi keje... rupanya ngko termasuk dlm list ye nokss?? sabo je laa nyahhhh... huhuhuuuu.. btw, ko duk mana? keje katner?

TTM, untung ko leh tdo blk lps subuh. Aku kalo tdo balik dlm kelas, mau kena baling dgn duster... *cikgu sudah tido, mari kite main* kahkahkahhhh