Tuesday, January 18, 2011

Citarasa Ai...

Semalam dinner apa korang? Saya masak dan makan ini semalam....


Lempeng kelapa bersama sambal tumis ikan bilis terbaek woksss




Kejadah makan lempeng untuk dinner? Orang layan lempeng waktu pagi ekkk?? Muahahahaaa.... Tapi tekak acik bukan kire. Nak tunggu brekpes macam lambat sangat, tekak dah terasa benau.. jadiknya melempeng lah hakak malam tadi nokssss... :P

Resepi Lempeng mudah saya :

2 cwn tepung gandum
2 cwn air (@ secukupnya)
Sedikit garam
Sebiji telur
Setengah biji kelapa parut

- Godamkan semua hingga kelikatan yang memuaskan. Pastu melempeng lah atas pan. Sonang bangattttttttttt...

Lempeng nih memang terangkat kalo layan dengan sambal tumis ikan bilis. Sebut pasal sambal tumis bilis nih, cemana citarasa u olls???

Kalo saya, citarasa saya ialah sambal tumis bilis yang kering. Saya tak minat sambal yang basah. Macam tak kick di tekak saya gituuu. Pastu ikan bilisnya hendaklah digoreng garing sebelum disambalkan.

Sambal tumis bilis nih kalo tak yer susah nak buat bagi saya. Tell u... sebelum nih saya memang failed bab buat sambal tumis bilis nih. Mesti rasanya ke lautttt... tak bley nak lawan sambal tumis bilis mak mahupun mak mertua saya. Dulu zaman anak dara, memang tak pernah kannn buat sendirik sambal tumis bilis nih. Maklum duk bawah ketiak emak, semuanya main order jerrrr... dengan alasan 'mak punye adalah terbaekkkkk'. Bila dah kawen wajib laaa kena buat sendirik semua. Tapi tiap kali buat, memang menyumpah sendirik... tak sedappppppp. Apapun seperti kata arwah atuk saya 'prektis make perfect', maka lama kelamaan sambal tumis bilis saya makin improved.

Dan saya rasa pencapaian paling terbaek saya dalam arena pembikinan sambal tumis ikan bilis ini adalah ketika mak ayah saya nak pi Mekah dua tahun lepas. Saya buatkan diorang sambal tumis ikan bilis kering untuk bekal diorang kat Mekah. Hagaknye pasal niat tu baik, maka tetibe saja saya berjaya buat sambal yang sedap. Kata mak saya, sambal tu menjadi pojaan para jemaah yang tumpang sekaki makan dengan mak ayah saya... Nasib baik dah kawen, kalo tak gerenti diorang balik Malaysia berebut nak buat saya menhantu... kahkahkahhhhhh... Sekejapan tak sampai 2 minggu dah licinnnnn, kata mak saya... *kembang lobang idong kejap* :P

Apapun untuk membuat sambal yang sedap, yang paling penting adalah lada yang ditumis MESTI masak betul. Bila dah nampak seakan-akan terpisah minyak dan lada, juga lada nampak macam berbiji-biji, maka itulah definisi MASAK @ GARING. Bila dah nampak lada masak betul, baru laaa boleh masukkan gula, garam dan perahan air asam jawa secukup rasa. Then bila dah mendidih, campak pulak ikan bilis yang dah digoreng garing, gaulkan dengan sambal. Untuk saya, saya akan biar sambal kering sebentar barulah tutup api.



Barulah boleh jadik sambal tumis bilis ikut citarasa ai..... macam nih..



Sambal tumis nih, kalo makan dengan nasik panas-panas, goreng telur, ada pulak ulam-ulam sikit pastu goreng pulak ikan pekasam atau ikan masin... perrrggghhhhhhhhhhhhhh.... Tangkap leleh gua cakap lu.............. *tetibe lapo pulop* :D


~ Sekian ~

P/s.. sorry darlings komen u olls kat n3 sebelum nih, hakak lom sempat nak reply.. ngantuk pulak mata nih... dah pukul 10.30 p.m rupanya... :)


7 comments:

Nieza Ishak said...

haku lak suker yg lombap lombappppppp ;)

TopsyTurvyMum said...

Aku lakk..

ikut jenis makan ngan apa..
Kalau nasi lemak, lempeng suka yg ada kuah tapi pekaatt!

Kalau nasi biasa ada kuah lain, yg kering2 camni memang makan bertambah2!

Sayang.Ibu said...

nieza... citarasa ko gitu.. haku gini.. hahahahaaa

TTM.. ko pun suka berkuah ekkk.. aku layan yg kering nyahhh... :D

mamaDhea said...

haku cam ttm.. tp semedang tak pekat.. last campo ngan sos cili sket, baru jadik pekat.. klu yg kering, mak ratah camtu je kadang2..

maya amir said...

terbaekkk wok lempeng dgn sambal ikan bilis tu:)

m-i-o said...

nyah, ko dh baca suratkhabar arini? klo belum, pi baca. ada cite pasal lempoyang - pencegah kanser serviks terkini!

sila buat entry sambal lempoyang nyah. untung2 media pi interview ko jadi usahawan pertama produk sambal lempoyang. ekekek :P

Sayang.Ibu said...

sha,mmg ramai yg suka berkuah..haku je pelik suka kering.. :D

maya... mmg terbaekkkkkkkkkkk woksssssss... ahakssss

zufa... muahahaaa... aku dah baca dah citer tu..kelllasss kannnnnn... x sesia laaa mak aku perkenalkan lempoyang pada aku. wajib aku tayang blk n3 lempoyang nih... hahahhaaa