Tuesday, August 3, 2010

Kepada Peminat Kentang...

Psssttttttttttt.... Kepada peminat-peminat kentang, saya ada satu rahsia.. :P
Rahsia laaa sangatttttttttttttttttt... Jalan-jalan ziarah blog orang nih memang bermanfaat. Selain dapat mengetahui gossip-gossip terkini, dapat juga menambah isi kandungan buku resepi sendiri.

Kelmarin, saya jalan-jalan kat blog Liana.
Dan saya jumpa satu resepi yang sangat menggiurkan. Yang paling penting sangat simple. Itu yang utama untuk orang yang tak berapa nak rajin tapi suka makan macam saya nih.

Tajuk resepi : Shepherds Pie

Layan gambo dulu lah yer...

Before bake...



After Baked...


Before masuk perut... :P


Resepi :

Bahan A :
  • 1 bj bawang besar (Potong dadu)
  • 3 ulas bawang putih (Potong dadu)
  • 2 sb tomato puree
  • 1 kiub ayam + 1 cawan air
  • Black pepper
  • 1 bungkus daging cincang
** Tumis bawang-bawang hingga layu di hujung mekar, masukkan tomato puree dan kiub ayam + air, masuk daging cincang dan masak hingga kering.

Bahan B :

3 biji kentang => rebus & lenyek dengan 1 biji telur, sedikit butter, 1/4 cawan susu segar, garam secukup rasa.

Cara-cara :
  • tuang dan ratakan daging cincang tumis ke dalam bekas pembakar.
  • masukkan kentang lenyak dan ratakan atas daging.
  • resepi tambahan ikut sukati saya, saya taburkan oregano, black pepper dan basil di atas lapisan kentang, kemudian taburkan mozarella/cheddar cheese.
  • Bakar selama 1/2 jam dalam preheated oven bersuhu 180 C.

Testimoni : Memang sedapppppppppppppppppp gilor, lu pikirlah sendirik... gua dengan anak-anak gua makan sampai tinggal suku je lagik. Gua bajet esok bley wat brekpes sikit. Eh apsal tiba-tiba jadik rock kapak? Wakakakkaaaaaaaaa.... :P

Pi laa buat wehhh, senang sangat.... Saya dah kenyanggg, mata mau tutup... :)

TQ Liana for the recipe...


10 comments:

Sally said...

sedapnya..macam senang jer nak buatnya..nak kena cuba ni.

Anonymous said...

mmg senang buat sherpherd pie.... i suka buat a day earlier..... simpan dlm fridge..... bila dah keras.... potong cantik2 n masuk dlm microwave

-marisa-

TopsyTurvyMum said...

sedapnyer beb!!

dah lama tak buat nih..
terliur lak aku tgk huhuhu..

Lin said...

hehehe ni resipi ilham dari rancangan rachel ray...baru tgk ari ahad aritu :P

bolehla cuba coz hsband suka kentang.

Lin said...

hehehe ni resipi ilham dari rancangan rachel ray...baru tgk ari ahad aritu :P

bolehla cuba coz hsband suka kentang.

Zety Zin said...

fuh... CIB, mak nak pinjam baldi satu! nak tampung air liur ni ha! hahaha.

~Umi.Sufira~ said...

Wah aku buleh cuba nih sebab takde kena guna BM..ehehehe..:P

Sayang.Ibu said...

kak sally, cuba laa ... sonang je...

marisa.. ooo mcm tu ek? len kali aku pun nak wat gitu laaa

TTM... sedap kan wehhhh...aku punye tu kurang daging laa, kalo byk sket lagik mabeles... heheheee

lin.. silalah buat, gerenti cik abang sukahati

ZZ.... amik laa kat belakang umah aku tu... hahahahaaa

Mimi.. anak2 ko mesti suka nih, macam anak2 aku... :)

Mummy Dasy said...

mmg sedap shepherds pie ni TAU.. huhuhu harus wat balik ni

Mummy Dasy said...
This comment has been removed by the author.