Friday, December 10, 2010

Kisah @ A Famosa...

Hai u ollsss... Lama tak update blog dan juga menjelajah blog orang. Hari ni, walopun agak lambat... tetap gigih buat entri cuti-cuti singkat saya ke A Famosa hari tu. Orait... layan gambo lah yer...............

- Welcome to A Famosa Resort, Malacca -


Mercu tanda A Famosa Resort...



- D'Savoy Apartment -

Kami memilih untuk menginap di D'Savoy Apartment. Memandangkan adik saya ikut sekali, maka kami menyewa apartment 2 bilik dengan harga RM 98 per person including entrance to Animal World & Cowboy Town. Tambah lagi RM 26 untuk entrance ke Water World. Jadi each person bayar RM 124. Aina dah kena bayar so... total untuk pakej kami ialah RM 496.
Sebenarnya, untuk bercuti ke A Famosa Resort ni pada saya untung ambil pakej macam kami ni. Sebab kalo amik bilik sahaja tak termasuk bayaran entrance adalah rugi. Bayaran setiap entrance kalo time cuti sekolah ni adalah mahal. Dalam RM 40++ tak silap saya untuk dewasa dan RM 30++ kanak-kanak. Kalo include sekali dalam pakej... lebih murah. Kami cuma kena tambah sikit untuk masuk ke Water World. Lagi satu, harga untuk time weekdays dengan weekend adalah berbeza. Kalo weekend ada mahal sikit. Price starting hari Selasa adalah lebih murah dari biasa. Puas hati dengan apartment, agak besar dan cantik...

Ruang tamu...



Ruang dapur. Tak de utilities, cuma ada cerek elektrik dan fridge.. Tak boleh masak kat sini


Bilik yang luas....


- The Animal World & Safari -


Kami sampai awal, dalam pukul 11 a.m. Check in adalah pukul 1 p.m. Lepas collect entrance tickets, kami keluar makan dulu, pukul 1 baru datang balik... check-in, then terus ke Animal World & Safari.
Boleh tak kalo saya nak komen Animal World nih adalah tak best. Terutama kedudukan tempat shownya. Ada banyak show yang dibuat kat sini. Ok, saya state kan waktu untuk show petang ye.. Wild Wild West Show (2.15 p.m), Multi Animal Show (3.00 p.m), Bird Show (3.45 p.m) dan Elephant Show (4.30 p.m). Saya cakap tak best, sebab ada ke patut tempat show tu jauh-jauh jaraknya dan tak tersusun. Dah ler masa show dekat-dekat. Adalah tak praktikal nak move ke satu tempat show ke satu tempat show dengan bawak budak-budak kecik. A Famosa patut revise balik kedudukan tempat show tu untuk memudahkan pengunjung pergi ke setiap show. Kami cuma sempat tengok separuh Wild Wild West Show, pastu tak kuasa nak berkejar ke Multi Animal Show pulak sebab sebenarnya kami dah sesat... tak jumpe entah kat mana tempat show tu. Tak kuasa nak carik, maka kami pun beratur naik tram untuk ke Safari. Layan Safari lagik syiokkkkk...


Wild Wild West Show yang dah tinggal separuh jalan ditonton...


Sambil merayap carik tempat show yang entah kat mana, sempat jugak laaa tengok haiwan-haiwan yang ado kat situ...


Haiwan lain malas ahhh nak tempek, tapi yang nih memang mak nak tempek pasal macam tak pernah jumpa kat zoo lain di Malaysia yang saya pi.. The Raccoon ek nama dia.. Comel tapi takut air rupanya... :P



Part yang paling best kat Animal World ni adalah Le Tour D' Safari... Sukati je bagi nama... muahahahaaaa... Memang best tour naik tram nih mengelilingi Animal World. Very the thrill u ollssss. Dengan tram yang berpagar keliling, kami round tengok haiwan-haiwan secara live. Orang yang tengok haiwan ke haiwan yang tengok orang? Pasal yang duduk dalam 'kandang' adalah orang, haiwan semua bebas... :))


In the tram...


Laki-bini sebok nak possing...


Haiwan yang bebas melepak...




Ok... cuba tengok harimau-harimau ni..
Mula-mula macam ni....



Lepas tuuuuuuu..................






Eh kok gini????
:P
Kata driver tram, kami untung hari ni sebab dapat tengok 'Tiger Show' secara live... :))



Sayangnya, takde 'Bear Show' pulak.. pasal bear nih bininya merajuk entah ke mana... :P


Overall Safari Tour ni memang penyelamat untuk Animal World ni lah. Nasib baik ado, kalo tak memang tak syiok masuk sini. Macam tengok animals kat zoo biasa je laa kekdahnya. Dah ler tak bersih. Eh serius laaaa... sebab saya dah pi Zoo Singapore yang memang vadevassss... saya pelik btol kenapa laa zoo-zoo kat Malaysia ni tak boleh buat maintenance yang sama macam Zoo Singapore? Dah ler haiwan nye macam idop segan mati tak mau, dari segi kebersihannya pun... out!!! Adapun sape-sape yang keje kat zoo kalo baca blog mak nih, janganlah marah komen mak nih yerrr..... Komen membina nihhh... :)


Habis tour, masuk ke Chicken Farm tengok ayam pulak laaa...



Satu-satunya show yang kami dapat tengok dari mula sampai habis ialah Elephant Show..
Best show ni sebab gajah-gajah dia memang bijak... Fun show ni okehhh... :)



Ada elephant massage hokehhh... korang berani baring tadah badan tunggu gajah tu pijak???? Memang berani ahhhh pakcik tuuu...


Possing last sebelum balik bilik...




- Nite @ The Cowboy Town -

Ok.. Malam tu, schedule kami adalah ke Cowboy Town. Lepas Maghrib, terus gerak sebab tak nak miss The Red Indian Show yang start @ 8.30 pm dan seterusnya The Carnival Show @ 9 pm. Kalo masuk ke Cowboy Town memang wajib laa tengok show-show ni. Mula-mula rasa ingatkan shownya boring. Tapi rupa-rupanya tak. Happening gitu shownya. Gambar-gambar yang kat bawah ni masa Carnival Show. Gambar red indian main api saya tak upload sebab banyak yang gelap. Tapi saya akan upload sikit kat Facebook nanti.. so korang tengok aje kat FB nanti lah... Belum add acik? Sila laa add.. Nama saya Intan Marlinda Ramli. Tapi, sila bagitau sape u yer yanggg... kang acik tak accept lak.. hehehheee..

Perarakan gajah-gajah yang bijak...


Siap ada kereta berhias jugak...



Lastly.. Fireworks yang gempakkkk...




Then kami dinner @ The Ranch Steak House yang mahal NM
Habis show pukul 10 baru dinner...


Habis dinner, round kejap kat Cowboy Town sebelum balik. Sempat jugak layan game kat fun-fair, collect point dapat hadiah key chain... :P
Balik bilik, anak-anak tak tunggu lama... terus pengsannnnn... penatttttt... :)


- Last Day @ The Water World -

Hari terakhir barulah kami main-main air di Water World. Pagi-pagi lagi dah ke sana. Cuti sekolah, Water World bukak pukul 9 a.m, kalo tak biasanya pukul 11 a.m baru bukak. Water World adalah best sebab banyak slide yang mencabar. Hubby dengan adik saya main semua slide tapi saya.. errr.... tak berani.. :))
Body slide memang acik tak main... Saya mengaku memang penakut jugak... muahahhaaaa...
Anak-anak seronok main kat child pool lah.. Nasib ada adik, boleh gilir-gilir jaga anak-anak. Time saya ngan hubby main slide, dia jadik babysitter. Time dia main slide, saya pulak jadik babysitter. Yang jadik mangsa, encik hubby... terpaksa naik slide sampai dua kali... melayan bini dan adik ipor... habis main slide... dia yang rasa pening lalat... muakakaaaaa.... Gambo kat sini tak banyak, sebab tak kuasa nak bawak kamera masa main air.. karang asik keje nak amik gambo je, tak leh nak main air sangat.

Sampai-sampai... wajib possing maut dulu laa...



Model-model swimming suit Muslimah dan tak-berapa-nak Muslimah... :P



Pagi-pagi tak ramai lagi orang dalam kolam... ini ialah Wave Pool


Lepas mandi-manda sepuas hati, kami balik bilik. Bilas badan, siap-siap dan check out.

Possing masa lunch... anak-anak dah tak kuasa nak makan, tido sebab penat...



Overall percutian singkat @ A Famosa Resort nih adalah ok-ok saja... Bagi saya, cuti-cuti @ Bukit Merah Lake Town Resort adalah lebih best lagi. Sayang sangat A Famosa nih. Kawasannya besar dan cantik sebenarnya tapi maintenance adalah sangat out. Kalaulah dijaga dengan baik dari mula, tentu lebih best lagik. Apapun... pi holiday, tetap lah syiok kannnnn...

Sekian laporan saya untuk cuti-cuti @ A Famosa Resort, semoga boleh jadik panduan untuk sesiapa yang berhajat nak ke sana... :)



6 comments:

TopsyTurvyMum said...

Untung gak ko dpt tgk 'tiger show' free tuu..hahaha..

Aku pun Nyahh..tak kisah le mana2 pun asal nama pi holiday mmg la aku suka..
rilekss!!

Sayang.Ibu said...

TTM..btol nyahhh.... mmg untung... hahahahaaa... pi holiday kat mana2 pun mmg best kannnn, tp kalo dpt holiday kat melben mesti lagi best.. wakakakaaaa

~ As ~ said...

posing anak dara ko tetap terbaek!!..ketawa aku tgk gelagat dorang posing cam tu, ko suruh eh??? hahaha

Sayang.Ibu said...

wakakakaaa... x ahhhh As, asal aku ckp 'ok possing, possinggg amik gambo'. kuor laa memacam gaya... :P

mamaDhea said...

babe, aku dh pegi masa raya aritu.. tp gi kat area mandi2 jek tu laa.. so, tak dapek laa nengok tiger show.. wakakaka.. tp mmg best ar situ.. anak2 aku seronok giler mandi sampai kecut.. ahaha.. anyway, enjoy ur holiday! ;)

salzahari said...

ye, setuju..A Famosa tak mainten dia punya tmpt.

http://just2sharesalzahari.blogspot.com/2008/09/famosa-tak-berbaloi.html