Tuesday, December 21, 2010

2 years 5 months Journey...

She's getting bigger now.... Dah 2 tahun 5 bulan. Cepat btol dia membesar. Jom tengok gambo angel saya yang sorang ni ....





@ this age... Pencapaian terbaekkkk Ainin ialahhhhhhhhhh.....

- pandai bercakap dengan jayanya. Ramai tak caya dia baru 2 tahun lebey, sebab ayat-ayat bombastik dan very the jelas yang disebutnya.... :)

- udah tak BF lagik. Tapi masih rindu nenen ibu. Selalu kalo nak tido, mesti nak kena peluk rapat-rapat ke dada. Tengah-tengah memain kadang, datang kat ibu.. kiss2, peluk-peluk... Ainin kata.. "nenen nak bagi baby"... :P

- udah diaperless di waktu siang. Yeayyyyy... akhirnya setelah 3 minggu, dia berjaya tak pakai diapers lagik. Dah pandai bagitau bila nak ke toilet. Sepanjang cuti ni saya dok trained dia. Yang ni kena thanks to my little helper.. si kakak, yang sangat-sangat bertanggungjawab memastikan Ainin ke toilet bila tiba masanya. Sangat senang bila ada Aina, Ainin cakap je nak ke toilet.. Aina yang kalut suruh dia bukak seluar dan bawak ke toilet. Bila Ainin dah pee dalam mangkuk toilet keciknya, si Aina akan terlompat-lompat happy... "Ibu tengok adik dah kencing!!!".. muahahaaaa... lawak sungguh. Tak paham apakes dia suka btol tengok Ainin berjaya pee... :))

- udah belajo tido sendiri kat bilik dengan si kakak. Yessss... Ainin dan Aina dah mula diasingkan tido dari ibu dan abah. Walopun tengah-tengah malam dedua kadang-kadang pindah, tapi ok laaaa kan untuk permulaan ni... :)

- udah boleh kira 1,2,3 sampai 20... juga udah boleh A,B,C... Z walopun kadang ada tersilap-silap sikit... hehheheeeeeee

- udah boleh baca doa makan, surah Al-Fatihah sikit-sikit. Doa makan clear. Surah, tak berapa sangat... tapi dah boleh dengo bijik butirnya lah.

- udah tau aturan wuduk... walopun tak ler particular sangat, tapi tau ler mana satu kena basuh dulu. Juga dah tau pergerakan solat... Alhamdulillah.

Banyak milestones Ainin yang dipengaruhi oleh si kakak. Kena berterima kasih pada Aina, sebab Aina banyak ajar Ainin buat itu, ini. Seronok tengok bila Aina ajar Ainin... sebijik macam cikgu Intan mengajo dalam kelas... hahahahaaaaaaaaaaaaaaa

Itu jer yang terlintas dalam kepala saya sekarang ini. Kena chow sekarang, nak amik Aina balik sekolah.. Bye u ollssss.................... :)



3 comments:

TopsyTurvyMum said...

Tahniah Ainin!!
Aunty tompang bangga:)

Hamzah memang ketinggalan belakang la bab cakap ngan toilet train tu huhuhu..
budak pompuan mmg cepat matang..

aku angan2 nak toilet train dia summer ni..tapi asyik hujannnnnn jerr. kena tangguh dulu.

Zety Zin said...

Bagus anak Cikgu Intan ni :)

Irma pulak belum potty train lagik. Ekekeke. Maknya nak bagi lepas si abang dulu. Abangnya pulak baru separuh jalan tempoh trainingnya. Hehe.

Sayang.Ibu said...

TTM... tengkiu..tengkiu... ahaksss... ko tau bab toilet train si ainin nih, mmg aku malas teramat nak buat sebenornye, tp mengenangkan masa cuti pjg jd elok laa aku train sblm sok2 bile da keje blk aku yg meroyan nak train dia... hahahaaaaa. tp tu pun aku rs failed, sbb aina dulu terbabas dua kali je hokehhh...tp ini budak kenteng dah terbabas ntah brp byk kali daaaa... sabau je laaa.. :P

ZZ... eheh... bagus anak cikgu intan pasal dapat mak garang mcm rimau... wakakakaaaa..? ooo tgh potty train si abg ek, takpe..sorang2.. kalo sekali harung kang pengsannnn...hahahaaaa