Wednesday, December 29, 2010

Entri Tunjuk Rajin...

Ha'ahhh ni entri tunjuk rajin. Pesal? Ko tak suka? Tak suka dahhhh... tak suruh ko baca punnn... Tak gheti-gheti nak blahhhh???

E'ehhhh... pesal ko emo pepagi nihhhh macikkkk??? Datang bulannnnnnn???? :))

Keji btol buat mukadimah camtu yer? Muahhahahaaaaaaa... Tak.. tak... saya tak emo. Saje carik pasal menghangatkan pagi yang dingin... cewahhhhhhhhhhhh... :P

Ok.. ni entri masak-memasak yang tak seberapanya lagik. Sebab semalam kan ujan sepanjang hari, bila ujan sejuk, bila sejuk perut pun lapo tak pasal-pasal merengek mintak diisi... Dipendekkan cerita, bila baring-baring sebelah anak-anak yang dah membuta petang semalam, pusing kiri tak kena, pusing kanan tak kena... saya pun bangun ler. Pi dapo... jenguk-jenguk apa yang boleh dibuat untuk mengisi tembolok sendirik.


Maka terhasillah ini....
Taraaaaaaaa... merasmikan donut cutter acik... :)
Saya tak pakai resepi sape-sape, kebetulan memang ada beli tepung mix untuk donut kat kedai Bakewell aritu. Just tambah air ngan yis, uli sikit, biar naik kejap... dah boleh terap...
Ada kecik ada beso donut mak.. abaikan laa.. kata first timer kannn?? :P




Hasil dekorasi acik.... feeling-feeling macam Big Apple Donut boleyyy??? :P
Berani tunjuk 4 ketul je nih, pasal yang lain comotsss... wakakakaaaaaaaa....


Bagus jugak ada ready made macam nih untuk waktu terdesak, bila time malas tapi tekak asik nak makan, kejap je boleh siap kannnn... Tapi best laaa donut nih... Lembutssssssss jer. 500g tepung tu, harganya dalam RM 5, boleh dapat 13 ketul donut, oklah kannn. Dah buat penat-penat tapi makan seketul je sebab macam kenyang pulak... apakahhh?? Tadi kemain lapo... haihhhhhhh. Tapi bila tengok anak-anak sekali hadap dua ketul sorang, acik happy. Sambil makan, sambil puji donut sedap.. bukan diorang tau pun ibu dia blasah tepung ready made jer... muahahahaaaa.... Suka laaa budak-budak nih dapat ngadap donut penuh coklat. Diorang suka yang coklat rice dan yang colourful tu. Untuk yang penuh nuts memang khusus untuk ibu dan abah dia... :P
Eh sambil buat entri ni teringat pulak donut kuaci tu... japgi boleh bedal lagik seketul.. Korang nak? :))

Lepas tu, bila siap buat donut.. Tengok-tengok coklat ganache yang saya buat banyak beno lebihnya. Ni karang kalo bior je dalam fridge mesti last skali masuk tong sampah jer. Jadik, saya pun mula terpikir nak buat kek coklat. Pastu boleh siram itu ganache atas kek macam kek coklat tumpah ada orang tuuuuuuu. Ok... lepas Maghrib, hubby pun sampai umah dari Terengganu. Sementara tunggu dia mandi, saya sempat buat sebijik kek coklat quick mix macam resepi CikKakManis dari Parkdale tu. Aritu try kek oren dia, kali ni try kek coklat pulak... TTM, aku lom sempat nak buat tag ko nyahhh.. nanti ekkkkkk....


Sekali lagi membuat hantaran percuma secara kaki terjongket satu persatu bahan kek dalam satu bekas sehingga habis semuanya... :P
Oh ya... saya tukar secawan air dengan secawan fresh milk sebab nak abeskan fresh milk tu cepat sebelum tarikh luputnya... heheheheee



Dan terhasillah pula iniiiiiiiiii.....
Meleleh-leleh air liur korang tengok coklat ganache tu kannnn... :P





Tapi saya ada satu kemusykilan untuk ditanya kepada para chef diva sekalian. Kenapa bila saya buat kek coklat, mesti merekah macam gunung merapi? Apsal haaa??? Kalo kek lain mak buat, tak pulakkk.. hokeh jer. Apsal? Kompius mak tawwwwwwww....

Ok sekian entri tunjuk rajin dari saya yang memang rajin. Ada korang kesahhhh??? :P



11 comments:

maya amir said...

bikin mak lapar pagi2 ni nyah... eh tepung donut tu mmg ade tepun khas eh.. jual kat bakewell eh?(nmpk sgt mak tak penah buat donut)..

Zety Zin said...

memang meleleh pun air liur mak, nyah oii!!! meh sini bagi pinjam baldi! :)

Normaliza said...

sedapnya kek coklat tu...

ada ye tepung khas utk donat. baru tau je ni. tak payah la guna yis bagai ek?

Sally said...

Cikgu Intan,
yummynya akak tengok donut tu..yang ada badam tu my fvrt..campak sini ya!..hehhe..
agaknya kek tu terlebih pukul kot tu yg merekah, biasa kek coklat setahu sy yang bukan arffin ni la..tak boleh pukul lama2 sgt...hehhe

sisdee said...

ish bukan tunjuk rajin ni dah memang rajin...aku jgn harap buat..jawabnya ke big apple jelah hahahahhah

cc said...

kejisss tanya2 nak ke tak! kalo nak bukan blh dapat pun (nak vomit la mcm nih haha)

ehemmmm,
menurut pengalaman sy baking, kejadian kek merekah itu disebabkan suhu terlebih panas dan benar spt kak cik puan sally, mungkin terlebih pukul. sekian melapor dari sy chef amatur haha =P

Sayang.Ibu said...

maya... ai pun br tau ada jual yg dah siap mix. ada kt bakewell. bakewell yg buat. blh carik laaa di bakewell berhampiran.. :) mak pun br 1st time buat nyahhh ooiiiiii.... hahahaaa

ZZ... boleh.. boleh... nnt mak campak sebijik.. :P

hai normaliza.. a'aa br gak tau ni, masa round2 kat kedai bakewell tu. yg ni cuma kena tmbh yis dgn air je.. mende2 lain x yah... hasilnya gebu dan lembutsss sangat.. :)

kak sally, kalo dkt dah wajib kena campak utk akk ni.. hahahahaaa... ooo ye ke kek cekelat x leh pukul lama? hmmm len kali kite try pukul kejap je lah.. TQ

sisdee... mmg slalu ke big apple je.. tp nih psl da jumpe tepung siap aritu, tu yg try. tu pun actually da berkurun tepung tu dlm kabinet..hahhahahaa

cc.. keji tawww nak vomit2.. hahahahaaaa.... eh gitu ek tips buat kek cekelat. hmm maybe laa akk terpukul lama kot, maklum laa kan akak ni dulu kaki pukul... gangster kg dusun laa katakan... wakakakakaaaaaa......

mamaDhea said...

sodap tu weih.. dah try resepi TTM? lain sket drp versi kak non.. TTM guna choc emulco, so, mmg hitam habiss.. ehehe..

oo.. takleh pukul lelama eh? aku pon baru tau.. tp, so far aku punya takde plak merekah.. aku mmg guna handwhisk je laa pon.. malas nak kuarkan mixer.. huhu

Sayang.Ibu said...

sha..ni resepi quick mix ttm ni nyah

K-Baby said...

Salam Mommy,
Nak invite Mommy untuk join contest dan menang cute slogan tees for your kids sempena pelancaran blog kami!
Thanks ya.
mykedaibaby.blogspot.com

TopsyTurvyMum said...

Nyahh..
keji taw tayang donut 4 ketul jer..aku 5 beranak ni mana cukupp!!

kek merekah 2 sebab..
bekas kecik atau oven panas sangat. Ni yg aku tau hasil pembacaan la..
cer nanti ko slowkan sikit api oven tu..try and error:)