Thursday, July 8, 2010

WesWa....

Malam tadi, saya telah menyatukan dua budaya..... barat dan timur bersatu dalam aroma yang begitu indah, menusuk qalbu, menikam jiwa dan menyenakkan perut yang paling penting menambat hati.

Sebenarnya kepala adalah buntu bila hari-hari masak. Asyik makan nasi dengan lauk-pauk, sampai tak tau nak gayakan hape lagi ikan-ikan dalam fridge tu. Lagi pulak kat dalam fridge cuma tinggal stok ikan parang aje... balik-balik asam pedas, sup, goreng asam... oh oh tekak larung mak pun mula laaa mengidam sesuatu di luar menu yang sepatutnya... :P

Maka sesi selak-menyelak kain resepi kat blog jiran-tetangga pun berlangsung lah tengahari semalam, sebelum balik umah. Sebab tekak perahsan western saya nih terasa-rasa nak makan chicken chop, maka saya jumpa satu resepi menarik dari blog Malus-Domestica yang tersohor pesal mak buat link tak boleh kuor??? tak paham btollll yang mana menurutnya, resepi asal adalah milik IkA. Thank u both of u... :)

Dan hasilnya.... Western + JaWa = WesWa
Chicken chop bersama nasi goreng kampung ala warung klung klang klung kleng Jawa


Pesal saya cakap nasik goreng Jawa?? Sebab dalam nasik goreng tu, saya campur belen tempe goreng + kentang yang tak abes semalam.... muahahahahaaaa....

Saya nak tempek resepi yer, sebab resepi nih lain dari chicken chop yang pernah saya try. Owhh... sebelum tu, gravy ayam mak sungguh lain kaler dari gravy TTM sebab mak bantai guna kicap yang ado kat umah je.. kalo ikut resepi patut guna kicap cair laa, kicap pekat laaaa.. mak nan ado, ado kicap lemak manis Jalen je.. blasah... hahahahhaaaa....

Bahan Perap Ayam :
Sos Lea n' Perrins
Kicap
Black Pepper blend
**patut letak garam tapi saya tak letak pasal kicap ngan sos tu dah masin dahhhh...

Coating Ayam :
1 biji telur
tepung serbaguna
serbuk roti

Kesemua bahan perap dicampur dan digaulkan pada ayam, perap dalam 3 jam (lagi lama lagi sedap). Selepas itu, lap ayam kering-kering guna kitchen tissue. Golek dalam telur, salut tepung dan serbuk roti, goreng secara deep fry dengan api perlahan.

Gravy :
1 biji bawang besar - potong dadu
2 sb black pepper blend
1 sb sos tomato
1 sb kicap
1 cawan pati ayam @ 1 kiub ayam dilarutkan dengan secawan air
1 sb tepung jagung dilarutkan dalam 1/2 cawan air.
1/4 cawan fresh milk
1 sb butter
cendawan butang secukup rasa
garam/gula ---> saya tak letak sebab rasa dah cukup masin/manis..

Kekdahnya :
- panaskan butter dan tumis bawang sampai layu
- masukkan air pati ayam dan masak hingga kuah pekat sikit
- masukkan sos, lada hitam, kicap, dan larutan tepung jagung, masak hingga pekat
- masukkan susu (garan dan gula jika perlu)
- masukkan cendawan
- SIAP!!!

Testimoni : memang sedap hingga menjilat pinggan...

Ok saya jugak buat ini semalam...
Fruit salad.. penuh semangkuk


Suami saya kata banyak beno saya buat, tapi lepas makan dah tinggal banyak ni je....



sekian....


7 comments:

TopsyTurvyMum said...

Gigih hang nyahh!!

WesWa gituu ekekeke..
mmg best kann?? TTD kalau mak buat western mesti food mesti nak ayam punyaa..

mak kadang ngelatt...campur mushroom soup sama utk sos :D

Fid said...

wow!hamboi hamboiiiiii

KV said...

weswa tuh!

Mummy Dasy said...

chicken chop tu tergoda... esok nak try buat ah tp klu [enyakit "M" x datang ah, klu penyakit dtg gamaknya chicken chop x jadi ah ;p

nelcyndana said...

sodapnya cik kak memasak.... terutama part nasi goreng jawa sebab saya peminat tempe... idup jawa!

Sayang.Ibu said...

tu menu masa tekak larung beb.. semua haku nak makan...hahahhaaa

fid... aku asik citer masak2 je.. ada yg bosan kang... hahahahaa


KV..blasah je.. :P

MD, jadik buat ke x? :)

nelcy...sama laaa, mak pun peminat tempe... ahakssss

~ Lady ell ~ said...

syukurlh tu..resepi weswa..hahaha
pstt,catik pinggan..