Friday, July 23, 2010

Eksperimentasi...*Calling For TTM*

Walaupun semalam saya telah mengisytiharkan cuti semester penggal pertama untuk dapo saya, termasuk BM saya yang baru masuk dua bulan berkhidmat, tetapi adalah tak bley tahan tengok kegebuan RotiTTM. Maka petang tadi, balik dari sekolah saya bersemangat meroti lagik. Belum pernah buat roti twist bagai nihhh... sebab tak reti. Tapi setelah baca n3 TTM beserta tutorial bergambar, saya adalah kompiden nak try... :)


Kalo TTM membuat balingan seperti membuat hantaran percuma
ketika bermain bola jaring, saya pula melakukan balingan sudut ala-ala Forlán... :P


Setelah BM membuat kerahan tenaga, maka inilah doh yang terhasil,
dah nampak keseksiannya kegebuannya....


Setelah mengikut tutorial TTM, saya telah berjaya
mengtwist dan memotong (?) roti untuk
julung-julung kalinya....


Satu lagi hasil sebelum dibakar...


Hasil selepas...
Patut ada dua twist, tapi satu tak menyempat nak possing,
dah selamat masuk perut... Kes tak sabo... :))


TTM punye pastilah lebih cun lagik pasal dia dah expert, saya amatur..kire okeh lah ni kannn. Tapi rasanya saya gerenti sama sedapppp... Wahhh, tammo kalah ko! Kahkahkahhhhh...

Kebetulan masa saya selesai meroti, si dia call.. maka saya bagitau projek saya ini, kata si dia "awat tak buat time dia ada???"
TTM.. ko pi jawab kat laki haku, apsal ko bagi tutorial lambat beno??? Kesian hokeh laki mak, dapat tengok gambo je... muahahahhaaaaa

Darling... u balik nanti ai buat k... U makan lah sampai lebammmm... :P

Oh, sebab buat eksperimen, maka haruslah buat conclusion di akhir report... maka conclusion saya ialah... Semakin banyak tutorial TTM, semakin terer saya meroti...

Thank you TTM, ai lap u so strong lahhhh.. pasni ko sila buat tutorial bergambo macam nih ok... nanti ko balik Malaysia, aku blanja eskrim malaysia... Kata 1 Malaysia.. *tiba-tiba bajet patriotik*.... muahahhahaaaa


7 comments:

TopsyTurvyMum said...

Nyahhh..aku tepuk tangan kuat giler nih..ko dengo tak??
nampak gaya balingan sudut ko sgt jitu ..seksi giler dough!
haha..
alahai cik abang, eh! terabang plak...sorri la aii terlambat bagi tutorial..mana la tau abang, eh tersyasyul lagik!..dah nak belayar..
nanti ai bagi banyak2 tutorial sampai Intan boleh bukak bakery secara kecil-kecilan mengalahkan makcik kantin sekolah dia..hahaha.

yg twist tu ko taruk apa? bwg ngan cheese gak ke?
yg scroll tu aku nampak sama je cam aku buat..
ko pakai resepi aku ke BM ko Nyahh?

TopsyTurvyMum said...

ehh..lupaa..

mesti ko pun sama kan Nyahh cam aku..

Kagum ngan diri sendiri..
aku masa remaja takde terpikir aku leh buat roti..
salah satu pencapaian dalam hidup ni kiranya hahaha

ena said...

syabbas bete! syabbas!! ehehehe...

lepas ni leh panggil cikgu intan tukang roti! kah kah kah

Sayang.Ibu said...

TTM... owhhhh, aku lupa nak ckp, masa baling sudut tu, montot kena kasik tonggek sket, baru laa doh tu naik sexy gittew.. wakakakakaaaaa....
aku terharu btol bile dah siap.. rasa puas ati gitu, thanks laa babe, kasik tutorial bergambo pasal haku nih kalo nak imagine2 cemana gaya nak buat mmg hampeh.. hahahahaaa..

aku guna 100% resepi ko.. ok laaa beb, elok je jadik dohnye. yg twist tu letak garlic ngan cheese, ko letak bwg beso ke letak garlic nyah? pasni nnt nk try pulak mcm korang ckp letak custard filling, mesti meletopppp beb.. ahahhahaaaa...

mmg ini pencapaian terbaekkk laa beb dlm sejarah kitchen management haku.. :P

Ena... thank u inspektor sahabbbb...ahahhahaaa.... kalo panggil cikgu intan tukang roti kang, makcik kantin haku kecik hati nyahhhh... :))

TopsyTurvyMum said...

haku taruk bawang beso...
sukati la nak taruk pepe pun ikut sedap tekak kann?
tu la..nanti aku nak wat yg custard lak..
2 kali aku meroti hari ni Nyahh..pagi wat continental bread..dinner tadi dah licin makan ngan kacang phool..ni baru siap french bread utk bekfes esok..
mata aku ngantuk dah tunggu roti masakk...huhuhuhu

lailasani said...

sebijik sebijon ngan TTM nih... ni yg tak sabo nk nunggu my BM from kak ana yg jauh nun... heheheh..

Sayang.Ibu said...

eh TTM, mlm td pun aku buat french kiss.. ehhhh salah, french bread... kahkahhhhhhkahhhh.... tp pg td brekpes, anak aku suh aku buat lg roti scroll yg letak coklat tuuu... maka aku pi carik tepung kastard dulu, pasal tpg kastard aku yg ada dah expired ropenyaaa...hahahahaaa... kang japgi nak buat lg roti twist ngan scroll...

kak laila, a'aaa mmg sebijik sejibon ngan TTM... mmg bestttttt... nnt sok dah dpt BM sila meroyan ngan roti yer.. hahahaaaaa