Tuesday, October 12, 2010

Kini Baru Ku Mengerti...

Tajuk macam tajuk lagu. Kalian semua tau tak, kini barulah saya mengerti kenapa zaman saya muda-muda dulu, saya tengok mak saya beria-ia kumpul duhet, sanggup bayo bulan-bulan untuk nak beli Tupperware lah, set pinggan mangkuk lah. Dulu zaman mak saya yang glam ala-ala Corell tuuuuu, brand Arcopal lah. Rasa banyak mak-mak dulu yang ada set Arcopal bunga biru nih. Masa tu memang tak paham langsung apa kes laaa mak haku nih sanggup kumpul duhet beria-ia nak beli mende-mende tu. Yelah kan, mak saya bukan keje pun, tapi keinginan tetap ada. Jadik bila ayah bagi duhet bulanan tu, mesti dia akan masuk tabung dia sikit. Bila cukup duhet, ada je lah set yang dia borong... :)

Tapi bila saya dah kawen, dah ada umah sendiri, dah ada anak-anak, barulah saya paham mengapa. Sebab saya kini pun dah memasuki fasa itu atau dalam ertikata lain, saya sedar saya telah mula masuk era makcik-makcik tinggal tak join geng mensyuarat tingkap jer... :P

Bermula dengan join kelab KUTU Tupperware di sekolah, yang melayakkan saya memiliki dua set tupperware yang lumayan, juga tidak lupa kutu tong beras Tupperware yang best. Kemudian terjebak pula dalam kelab KUTU Vantage yang kini menjadi hiasan almari ku.

Dan baru-baru ini, entah kenapa tertawan betul dengan set spices Tupperware nih.....

Koleksi terbaru makcik...


Juga yang terbaru, bekas bawang kaler merah tuuuu....
Yang kaler ijo tu, makcik dah lama beli.. isi bawang besar.
Kaler merah nun saiznya lagi besar, buat isi lada kering.
Kaler tak sama, sebab sekarang kaler merah je yang ado...



Lepas tuu....


Orang sibuk ber'corell', makcik pun nak jugak...
Aritu, ada member jual pinggan nih dapat 6 bijik, harga murah.
Tak kesah laaa corak zaman batu biler, makcik sebat ajerrr... :P




Sekarang....


Makcik mengidam set-set di bawah ini.....

Yang ini cun...


Yang nih pun menyentap jiwa....

Yang nih pun makcik tak bley tahannnnnn..... :P



Ketiga-tiga set di atas adalah dalam pertimbangan makcik, yang mana satu nak dirembat. Memandangkan harga yang ditawarkan adalah sungguh menggiurkan, maka mulai minggu lepas makcik terpaksa duk dendiam kira duhet dalam tabung ayam... :))

Pihak yang bertanggungjawab menjerumuskan makcik dalam kancah pinggan-mangkuk di atas nih, sila duk dendiam... muakakakakkaaaaa.....

Sesungguhnya seksa zahir-batin bila era makcik-makcik mula menguasai diri makcik.... :P



13 comments:

Zety Zin said...

betul... kat rumah mak-mak kita mesti ada set arcopal tu kan. khas untuk raya je. lepas tu 11 bulan dok dediam dalam almari. hehe.

ai teringin nak masuk era makcik-makcik tapi ai tak mampu. ekekeke.

POSH76 said...

me too suka ni semua koleksi hehe

cc said...

2 set corelle sy sudah slmt mendarat kat uni adik
nt nk tmbh yg square pulak...bserta gelas2nya jugak wakakakaka
slmt mjadi achik vogue utk diri sendiri =P

akak minat kale kunin ke? tu corak bunga pakat kunin sokmo hehehe

Cery said...

salam kenal..samerla saya...dah jadi addicted to typperware correlee luminarc..heheh

Rizziela said...

Saya pun dah mula mengidam ni

Liyana said...

hahaha, mak saya pon ada arcopal tu..
saya masih belum masuk era tu.. dan masih wondering kenapa..haha, belum tiba masa kut..
sejak kawen duk guna pinggan mangku Encik hubby sejak bujang, ada la 4 bijik, sampai la tahun lepas, masuk rumah, org nak datang rumah, takkan pinggan 4 biji ja..balik kg, amik pinggan mangkuk arwah tuk, yg zaman dolu2 tu, tembikar tanah liat.. ahaha

asal ada ja.. teruk kan.

Sayang.Ibu said...

ZZ... btol lahhhh... tp comel gak arcopal tu kann

posh... mmg best kannn

CC... jeles ahkak tawww... hahahaaa... akak x ler minat kuning, tp dlm byk2 tak tau ler pesal itu corak & kaler yg menawan mata.. :P

hai cery.. sama laa kite...hehehe

rizziela, mari mengidam bersama2..

liyana, blom masuk era tu pun bagos beb, selamattttt duhettt..hahahahaaa

CapT said...

set patsegi kat Msia harge tak masuk akal.. ahkak dah sebat satu set letak kat Doha.. tak sabar2 nk berhijrah ke Doha semata2 nk sebat set 12 person.. huhuhu

Sayang.Ibu said...

eh kat doha brp ek? aritu, laki mak sempat sebat set tefal jer.. kalo tau corell murah, suruh dia sebat jugak... hehehehee

Anonymous said...

kita seropa.... i ler ibu kutu corelle kat opis ni. hehe... my cousin askar.... dpt main kutu yg pernama tu. dah 3 thn.... rasanya next year nak pencen dah. tak larat nak kutip utang.

hr tu before raya dah dpt bekas beras tupperware.... gila aku kena perli yg laki.....

-marisa-

sweetdarling said...

Salam Tuan Umah,

Pemberitahuan, saya dah bertukar bloglink yang baru... http://sw33tdarling.com.. anda dijemput, silalah berkunjung

m-i-o said...

tidakkkkkk!

aku tak nampak tupperware itu. aku tak nampak!

bagus tak teknik kawalan perasaan ini? hahaha!

p/s: yes! akak ipar aku kasik bekas air tupperware kaler kuning yg mahal tu. hahaha. aku suka! tapi aku heran apa pasal dia takmo bagi bekas beras tupperware tu? mesti sebab dia pujuk aku beli tapi aku taknak. hahaha.

Sayang.Ibu said...

marisa...kitorg kutu vantage yg main kutu pernama tuuu

sweetdarling.. noted.. :)

mio..apo? kasik ko tong beras tuuuu??????? mesti sil ko ilang ingatan kalo dia bg ko tong beras tu..wakakakaaa