Monday, September 20, 2010

Presenting....

** Drum Roll **



** Drum Roll **



Presenting my first Cheese Cake.... :)



Setelah gasak ber'sms' dengan CikPuanUmiSufira sampai buhsan dia nak melayan sms acik agaknya asik tanya itu, tanya ini kat dia... hahahahhaaaaa... Apapun Mimi, thank you very much!!! Memang menjadik resepi yang ku kopipes dari BlogMu itu. Senang sangat rupanya buat cheese cake ni wehhh. Kos nya pun lebih kurang RM 30 ajer. Memandangkan, banyak barang yang dah sedia ada, saya cuma tinggal beli cream cheese dan fresh milk aje.

Saya tempek resepi kat sini lah, supaya senang dirujuk pada masa akan datang...

*Oreo Base*
(untuk base ni, saya ambil dari DapurMaklang)
  • 14 keping biskut oreo (sebungkus tu cukup laa) - dipecah-pecahkan dan dikisar halus. Sebab saya malas nak asingkan cream dia, saya bantai kisar sekali... :P
  • 2 sb butter yang dicairkan - Gaul rata dengan biskut yang telah dikisar, masukkan ke dalam loyang yang telah dilengserkan dan bakar selama 10 minit, kemudian ketepikan.

* Cheese Cake*
  • 500g (2 ketul) Philadephia cream cheese
  • 1 cawan fresh milk
  • 2 sb perahan lemon (sebab tak de lemon, saya bantai pakai limau kasturi.. ok je rasa)
  • 2 sb tepung jagung
  • 4 biji telur
  • 3/4 cawan gula castor
  • 1 sk esen vanila
Cara-cara :
  • Panaskan oven 170 degree.
  • Pukul cream cheese & gula castor hingga kembang.
  • Masukkan fresh milk, tepung jagung, esen vanila, limau dan pukul sebati.
  • Masukkan telur satu-persatu dan pukul lagi selama 7 minit selepas telur terakhir dimasukkan.
  • Tuang ke dalam loyang yang berisi base-oreo tadi.
  • Bakar secara steam-bath/water-bath selama 1 jam.
  • Setelah masak, biar di dalam oven yang sedikit terbuka selama sejam dan masukkan dalam fridge selama 3-4 jam sebelum dipotong.
Sebut pasal steam-bath tu, saya tak buat pun sebab takde extra loyang yang sesuai untuk guna. Apa yang saya buat ialah saya bakar pada 170 degree selama 15 minit, kemudian turunkan suhunya ke 160 degree dan sambung bakar selama 45 minit lagi. Alhamdulillah, kek masak elok je, tak hangus pun. Cuma part potong saya failed. Saya tak pandai potong, tak cun jadiknya so takde laa gambo potongan sexy cheese cake tersebut. Sape pandai potong cheese cake, cuba bagitau kekdah nak potong supaya cun je potongan. Lagi satu, orang biasa pakai loyang bulat, saya takde.. pakai je loyang 4 segi... Nak kena carik loyang bulat laa nanti... heheheheee....

Korang tau, sepanjang nak tunggu masa cheese cake tu bersedia untuk dipotong, saya adalah sangat berdebar-debar. Takut tak jadik je kek nih... kalo tak jadik, lebur laaaa duhet incik Shamsul beli Philadephia yang pesal ntah mahal NM tuuuu... Bila dah potong dan ngapppp cepat-cepat jadik QC, masuk mulut sendirik dulu... Nasib baik sedappppp.. Baru laa boley potong untuk santapan pengeluar modal pulak.... muakakkakaaaaa

Apapun, sekali lagi saya menyeru kalian buat cheese cake nih. Senang bangatttt dan sedapppppp... yang pastinya lepas nih boleh laaa saya makan cheese cake sampai muntahhhh... :))
Tak payah laaa ngidam-ngidam cheese cake SR lagik, buat sendirik, makan sendirik lagi puas hati nyahhhsssssssssss....

Lagipun budak-budak comel kesayangan saya nihhhh...

Diorang kata "sedappppnyaaaa kek ibu, pandai ibu masakkkk"

Kembang idong hati acik... :P



11 comments:

Zety Zin said...

pagi2 masuk blog ni terus laa perut mak berbunyik tau!! nampak sungguh sedap itu ciskek!

Crazee Choc's said...

nak potong bg cun kan... pisau mesti tajam.... tak yeh ler guna pisau plastik kedai kek tuh.... lepas potong satu potongan celup dlm air suam... lapkan lebihan kek.... then potong lg... celup lg dlm air suam.... sehingga habis...

TopsyTurvyMum said...

mmg nampak sedap Nyahh!

aku tak pernah wat cheesecake lagik kalau ko nak tau haha..
takut takde sambutan...pasal yg lain2 semua peminat tegar choc cake. Kalau aku buat, sorang2 la bantai satu ketul cake tu....
mau jadi tong drum haha

cc said...

kak, guna pisau besi jgn plastik. celup dlm air panas dl b4 potong. celup lap, then baru kasi zasss. baru la jelita potongan kek mu, insyaAllah :p

KV said...

wah syok nya dh pandai buat sendiri. Boleh makan puas2.

Fid said...

comey budak tecik nih!

Sayang.Ibu said...

ZZ.. mmg sedapppp...hahahahaa..puji sendirik, try laa buat, senang beb

Crazee Choc's..ooo... itu mcm kah? okeh, blh try nnt..TQ .. :)

TTM, ptt ler aku search kt blog ko, xde resepi ciskek nih.. heheheee... kalo ko blk malaysia sok, ko buat, pastu aku blh tolong teman ko makan..hahahahaaa

CC.. thank u, x sabo nak try balik nih kekdah gitu.. :)

KV.. makin bertambah laa lemak acik kekdahnyaaa... hahahhaaaa

Cik Fid...ahakkksss.. kembang lagik idong mak camnih... tq..tq... heheheheee

~Umi.Sufira~ said...

haha..aku dah agak dah kompem menjadi nyah...salah satu sebab aku malas buat base sebab nak potong dia payah..so aku buat plain je...senang nak potong..hehehe....bolehla buat selalu..anak2 ko pon suka..;)

MarDiah said...

Macam nak try laa...

p/s: dekat jek kite rupanya yek...

Sayang.Ibu said...

MARDIAH.. try lah senang je

ermmm.. dekat? u katner?

MarDiah said...

hehe.. JB jek...