Monday, September 6, 2010

Benda-Benda Murah Yang Mengujakan...

Fuhhhh... tajuk adalah panjang. :P

Eh macam dah lama tak update blog nih. Maafkanlah tuan punya blog yang agak sibuk NM sejak akhir-akhir nih. Sedar tak sedar lagi beberapa hari Ramadhan akan berakhir... syahdu... Syukur sangat sebab kita semua masih dapat lagi menikmati suasana Ramadhan tahun ini, tahun hadapan entah masih diberi peluang atau tidak kannn...

Saya sudah mula bercuti u ollsss.... Suka betul cuti sekolah kali nih, sebab dah dekat dengan Raya, jadi dapatlah lebih concentrate mengemas rumah. Projek renovate rumah saya pun dah selesai.. Alhamdulillah!!! Semangat saya untuk menyusun-atur rumah makin membara lah. Jumaat lepas saya dah movekan balik segala perabot yang bersepah tu. Acara mengelap tingkap pun dah settled. Tinggal nak pasang langsir sahaja nampaknya. Tu keje cik abang saya yang gagah perkasa tu... sila jangan buat-buat lupa ye bang.... :P

Eh apa kaitan tajuk dengan entri saya nih? Ahahahhaaa... saya nih kan kengkadang adalah cheapskate jugak yer. Kalo dapat apa-apa yang murah dan best adalah seronok. Takde, saya nak tunjuk kat u olls, baju raya saya yang murah... ewahhhh... Eh murah u olls.... tempah jaet sekali ngan jaet manik pada lengan baju adalah RM 65 (termasuk kos poslaju). Tak murah ke??? Bagi saya murah ler, pasal kat tempat saya kan, upah jaet manik yang simple kat lengan sahaja pun dah mencecah 60 hinggit... upah jaet lagi???? So kalo dapat upah jaet baju DAN manik untuk RM65 memang lah murah pada saya. Tu termasuk kos pos tu. Pasal... tempatnya nun jauh kat Perak nunnnnn... muahahhahahaaaa.... Ok, sila jangan cakap jaet sendirik lagi murah yer, kang mak sentap.... :P

Baju 1...



Baju 2...


Cantik tak? Korang.. sila puji yer, kang mak sentap lagik, nak keji dalam hati sudah... muahahhahahaaaa..... Ko pe kes asik nak sentap jer nyahhhh??? Ada 2 helai sahaja yang saya hantar tempah, melalui akak GPK kat skolah saya. Adik ipar dia yang buat tu. Tapi lama jugak nak siap, saya hantar bulan 6, seminggu lepas baru siap sebab dia memang banyak tempahan. Saya memang puas hati sangat dengan kualiti jahitan baju dan maniknya. Saya memang agak cerewet sket bab orang jaet baju nih. Kalo tak sedap pakai, mati laaaaa memang saya tak pakai. Mula-mula nak hantar agak cuak jugak, pasal kain yang mak hantar adalah quite pricey jugak lah, kalo tak sedap pakai.. nanges okehhhh... Tapi Alhamdulillah.. memang sedap, masuk je dengan body mak... ngeeee... :P

Ok.. tu satu yang murah. Ada lagik satu.

Korang dah buat ke beli ke kuih raya??? Saya memang nan ado buat kuih raya nih. Sepanjang beraya sebagai seorang isteri (ayat tak bley blahhhh), memang blom pernah buat kuih raya lagik. Kalo ado pun, rasa nak buat kek cekelat je sebelum balik beraya nih. Yer acik tak rajin noks nak menggentel kuih raya. Tunggu laa anak-anak dara acik nan rupawan tu beso sket, ado gak geng nak menggentel kuih raya sambil bergossip-ria... muakakkaakakaaa.... :P

Sebut pasal kuih raya nih, berapakah harga sebalang kuih raya (50 bijik) yang paling murah DAN SEDAP yang pernah korang beli??? Kalo saya, kuih raya murah, memang nan ado jumpa lagik sebelum nih. Semua kuih raya harganya adalah RM25 ke atas, tu pun blom tentu sodap.. Tapi kan, tahun ini saya telah pun berjumpa kuih raya yang MURAH & SEDAP. Kombinasi dua perkataan yang begitu mengghairahkan.. kan..kannnn... :))

Tart Nenas, biskut Ma'mor & biskut Nestum...


Sebalang RM 18 sahaja!!! Memang paling murah yang saya pernah jumpa. Dan paling penting sedap NM.... Tart nenas tu nak nye, Melt in your mouth gituuuuu... Lembutttttttt sangat. Memang kalo makan kena terus masukkan seketul dalam mulut dan nikmati rasanya yang nikmat... Serius memang sedap, boleh rasa ke'butter'annya. 100% butter saya jamin. Mula-mula tak percaya gak, masa ada sorang cikgu kat skolah saya bagitau. Tapi sebab saya memang nak beli kuih raya sikit untuk diri sendiri dan juga mak-mak tersayang, maka saya balun laa beli sampai 9 balang. Blasah laaa... janji murah.. muahahhahahaaa.... Tapi kan memang sedap laa u olls... Saya dah makan sendirik banyak jugak kuih-kuih tu.. keji kannn.. Kahkahkahhhh... Takpe laa.. kalo abes, kerepek-kerepok yang saya beli pun ada jugak untuk korang yang beraya kat umah saya nanti. Keji??? Memanggg.. :))

Eh.. tetibe teringat tart nenas tu, kejap ye korang.. saya makan lagik sebijik... Nyamnyamnyammmmmm... hmmm.. cair dalam mulut.. lembutnyaaa.. sedapppp... Makan lagik sebijik lahhh.. Yang ni last.. *konon*
Eh nyahs, mak pose yer.. nih scheduled entri tengah malam tadi bikin hokehhhh... :P

Pergghhh panjang giler ahhhh n3 saya nih kan. Korang penat tak baca? Tak penat?? Korang memang pembaca blog mak yang paling voks.. ai lap u very strong okehhh...

Ok.. bagi mengakhiri n3 merapu-panjang-tak-hengat ni, korang tengok gambo lagi satu nih. Yang nih mahal okey, saya menyesal beli... Bencik ahhhhhh... Cuba korang teka berapa harganya... *Cik Puan yang tau tu sila jangan teka yer*... :))

Korang, sila puji-puji baju kurung Pahang nih cun untuk mengubat jiwa dan poket mak yang lara kerana baju selai nih... huhuhuuuuuuuu


Sekiannn. Selamat hari Senin u olls... Selamat bekerja, untuk yang baca n3 mak pagi-pagi nih, errr... mak rasa mak tengah sambung tido dengan anak-anak mak nih... muahahahhaaaa



8 comments:

TopsyTurvyMum said...

CIB yg sedang membuta,
gigih mak baca n3 panjang lebar hang ni tau hahaha...
catik2 nyah manik2 tu..bervadevas la hari raya nanti. baju kurung pahang yg last sekali tu mmg cantik, nanti dah pakai sila posing gedik buat tatapanku yg berada diperantauan ini.

Laki dah balik Nyahh?? *motif tanya laki orang?* wakakaka..

Prihatin kekdahnyerrr..

cc said...

tekaan: 200++
betul ke salah? material chiffon ek?

nih dh coti skola, sila jgn mls update blog okehhhh (wah gitu siap bg warning haha)

Zety Zin said...

ayat yang paling mak jeles ialah... ayat ko nak sambung tido tu nyah. hahaha.

erm... mak rasa baju last tuh harganya dalam RM230 kot? betul tak? betul tak?

Sayang.Ibu said...

TTM... nampaknya mak mcm diseru2 suh bukak blog sebaik saje bukak mata kembali nih... hahahhaaaa...
ko mmg sahabat sejati lagi voks, terima kasey atas puji2an mu ittew... :)
owh, semestinya laki mak dah balik nyahhhh... tu psl laaa gumbira skrg ni...

CC... jwpn akan diberi pd penghujung hari nnt.. kasik can org lain teka jugak (macam ado..)..muahhahaa...
tp mmg btol, material adalah chiffon... insyaAllah akak akan update selalu sampai hari blk kg.. okeh? ahahahaaaa

Sayang.Ibu said...

ZZ... sila lah jeles, mmg motip nak menjeleskan pun... kahkahkahhhh.. *statement paling keji*
ok, nnt mak bg jwpn utk harga baju tu yer nyahhh

Ealyie said...

amma.. yinggek porenggek..
apasal ko tak cakap nak buat kuiz??? Ko nk hadiahkan baju ni ehhh..:p
wakakakaka... larikkk!!

Mummy Dasy said...

kurung pahang tu lawa giler beb,xnak meh bg i...
baju siap jahit manik ngan kuih tu pun mmg murah pnah dgr setakat ini..
hahaha ngah tido aeh jeles...

Sayang.Ibu said...

ely... hahahhaaa... kalo aku citer kat ko nanti ko mesti menang punye... LOL

MD...meh join tdo gak..hehhehee

ok lah korang harga baju tu after diskaun RM 240... xde sape yg teka btol, tp nih bukan kuiz pun.. saja sukasuki suh teka... heheheheee