Monday, April 8, 2013

Sweet Potato Puree



Makanan pertama untuk Ahmad Faheem adalah sweet potato a.k.a keledek jepun. Faheem mula diperkenalkan kepada makanan ketika berusia 5 bulan 2 minggu. Almost 6 bulan.

Cara nak buat sweet potato puree ni mudah je. Almaklom kalo susah, aku pun x kuasa nak buat yer... Hahahaaa... Biasanya sebatang macam ni boleh dapat stok puree untuk 6 hari. Sebab awal-awal masa tu Faheem makan sekali je sehari.

Cara-cara :

- bersihkan keledek dan kukus/rebus sampai lembut.
- kupas kulitnya dan potong kecik-kecik
- blend dengan air masak. Kuantiti air tu agak-agak laa ikut kelembutan puree yang korang nak. Macam aku memang tak nak puree tu lembek sangat sebab nanti nak campur denganEBM masa bagi makan. So sedang-sedang jek la lembutnya.
- dah siap puree simpan dalam bekas kecik-kecik untuk frozenkan.

Ok lah next time aku sharing camne nak prepare stok frozen puree pulak.

**INFO : nutrition in sweet potato; full of vit A, C, B6 & E. Good source of phosphorus which supports the growth of bones & teeth.

Till then... Babaiiii....

.

2 comments:

Sally said...

Nyah...lama nya blog ko tak appear kat blog mak..tau2..hang dah meletop ya...tahniah..mana gambar boboynya?

Sayang.Ibu said...

Hehe... Mmg lama x berblog, ni baru rasa nk on blk. Cer tgk n3 lps, rasa ada upload gambo baby.. Hehe